Förre Skandiachefen riskerar nytt åtal

Samtidigt som rättegången mot den tidigare Skandia-vd:n Lars-Eric Peterson pågår i Stockholms tingsrätt riskerar Peterson ett nytt åtal. Det gäller grovt skattebrott och handlar om pengar som han ska ha fört över till en stiftelse i Schweiz för att slippa skatt.

I den utredning som Skatteverket har gjort krävs tre av de tidigare Skandiacheferna på extra skatt på sammanlagt 63 miljoner kronor.

De är förre vice vd:n Bo Ingemarsson, förre finansdirektören Ulf Spång och som sagt tidigare vd:n Lars-Eric Petersson. För Petersons del handlar det om 27 miljoner kronor. Mot Ulf Spång är åtal för grovt skattebrott redan väckt och nu är frågan alltså om det blir åtal även för Lars-Eric Petersson.

Sedan Skatteverkets utredning blev klar har det pågått polisförhör och de är nu inne i sitt slutskede. Överåklagare Christer van der Kwast säger till Ekot att så snart förhören är klara kommer han att skicka över förundersökningen till Lars-Eric Peterssons advokat för synpunkter. Efter det beslutar van der Kwast om han ska väcka åtal.

Men det är bråttom, påpekar van der Kwast. Om han väljer att väcka åtal så kommer han att göra det så snart som möjligt. Orsaken till det är målet i så fall ska kopplas på det redan pågående målet i Stockholms tingsrätt där Lars-Eric Petersson står åtalad för trolöshet mot huvudman.

Sista rättegångsdagen för det målet är utsatt till den 6 april.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se