Agenter anklagas för mord i Kazakstan

Chefen för säkerhetstjänsten i Kazakstan avgår som en följd av ett spektakulärt mord på en oppositionspolitiker, sedan den inflytelserika dottern till Kazakstans president krävt hans avgång. Fem agenter är gripna, anklagade för mordet.

Beskedet om att säkerhetstjänstens chef avgått som en följd av att fem av hans agenter gripits för ett mord på en oppositionspolitiker kom kort efter krav från presidentens dotter.

Dariga Nazarbajeva är Nursultan Nazarbajevs äldsta dotter och en trolig tronföljare. Hon har stort inflytande genom ägande i en rad mediebolag i det olje- och gasrika Kazakstan, och hon sitter i parlamentet.

– Hela säkerhetstjänsten måste omorganiseras och chefen avgå, sa Dariga Nazarbajeva tidigare på onsdagen.

Tillhör antiterrorstyrka
De fem mordmisstänkta agenterna tillhör en antiterrorstyrka inom kazakiska säkerhetstjänsten KNB.

Vem som beordrat dem att utföra mordet är inte känt, men att säkerhetstjänsten är inblandad gör naturligtvis att det är svårt att utesluta order från högre ort.

Hittades skjuten
Den 43-årige oppositionspolitikern Altynbek Sarsenbajuly hittades skjuten i huvudet och ryggen i sin bil tillsammans med sin chaufför och säkerhetsvakt på en väg nära landets största stad Almaty i förra veckan.

President Nazarbajev har styrt sen 1989. Han omvaldes i december i ett val kritiserat av internationella valövervakare.

Landet har omfattande ekonomiskt samarbete med globala oljebolag och västs kritik mot bristerna i demokratin har varit måttlig.

FBI kallades in
Efter initiativ från amerikanska ambassadören kallades amerikanska FBI in för att lösa mordet för att regimen ville visa att den inte var inblandad, en anklagelse som kommit från oppositionen.

Oppositionen förlorade bara några månader före presidentvalet en annan ledare i en mystisk död. Han hittades skjuten i sitt hem, men påstods då ha begått självmord.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se