Leijonborg vill ha ökat allianssamarbete

Lars Leijonborg beklagar att de andra borgerliga partierna säger nej till hans förslag om att de ska gå till val under ett namn och med gemensam valsedel.

– Då får vi ta andra idéer för att nå samma syfte. Jag tror att det här är en bra idé och eftersom jag och mitt parti står för den, vill jag också föra ut den, säger Lars Leijonborg.

Svaret från de andra partierna blev nej redan på ett möte i måndags. Varför tar du upp den här frågan i offentligheten några dagar efteråt?

– Om ett parti har en ståndpunkt så är det partiet förstås oförhindrade att föra ut den. Jag tycker att det är viktigt att föra ut signalen att Folkpartiet gör bedömningen att våra chanser att vinna valet ökar om vi fördjupar allianssamarbetet.

Finns det inte en risk att den här diskussionen ger bilden av en splittrad alliansen, så här dagen innan ert konvent?

– Det är en rätt märklig fråga att vara splittrad om, hur mycket allians man vill ha. Vårt besked är att vi vill ha ökad allians, för vi tror att det ökar chansen att vinna i september, säger Lars Leijonborg.

Lars Leijonborg har också signalerat att han är beredd att stödja ett förslag om att ha en gemensam statsministerkandidat inom den borgerliga alliansen.

I dag ändrade sig centerledaren Maud Olofsson och ställde sig bakom det förslaget. Så alliansen borde nu kunna vara enig om att ha en statsministerkandidat.

Problemet är att Leijonborg nu kopplar ihop förslaget om en gemensam statsministerkandidat med förslaget om valteknisk samverkan. När de andra partierna säger nej till valteknisk samverkan blir det inte lika naturligt att ha en statsministerkandidat.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se