Deprimerade i mc-gäng granskas

I sin kamp mot den organiserade brottsligheten har polisen i Stockholm samarbetat med Försäkringskassan för att kartlägga de kriminella mc-gängens ekonomi. Sju av tio medlemmar var sjukskrivna för depression, de flesta av samma läkare. Nu ska både läkaren och medlemmarna utredas.

– Det är egentligen två frågor vi utreder. Det ena är om personerna har en arbetsförmåga eller inte. Den andra frågan om de har arbetsförmåga är om intygen har kommit till på rätt sätt och berättar sanningen, säger försäkringsdirektör Stig Orustfjord.

Försvåra spaning
Att polisen samarbetar med Försäkringskassan för att se om kriminella mc-gäng bidragsfuskar, berättade Christer Nilsson, biträdande chef på länskriminalpolisen i Stockholm på en presskonferens häromdagen.

– Ett antal av medlemmarna i mc-gängen är förtidspensionärer och man utnyttjar försäkringskassans system. Det tittar vi på, sa Christer Nilsson.

Att han berättade har lett till kritik från flera håll, eftersom det kan ha förstört kommande spaningar, men enligt Stig Orustfjord har det inte påverkat Försäkringskassans fortsatta utredning.

Den aktuelle läkaren är känd sedan tidigare hos både Försäkringskassan och Socialstyrelsen.

Redan år 2002 kom det in en anmälan till Socialstyrelsen om att han skulle ha sålt sjukintyg.

På grund av preskriptionstiden gjorde Socialstyrelsen ingenting då. Istället inleddes en ny utredning eftersom nya anmälningar kommit in.

Kan få disciplinpåföljd
Nu vill Socialstyrelsen att läkaren får en disciplinpåföljd för att han sjukskrivit tio patienter utan att tydligt dokumenterat varför.

Maria Jakobsson på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm säger att ytterligare granskning av läkaren kan bli aktuell.

– För det första vill vi avvakta Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds beslut på vår anmälan, som ligger öppen. Sedan får vi följa det och se om vi behöver hämta in ytterligare material för att granska honom ytterligare, säger Maria Jakobsson på Socialstyrelsen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se