Leijonborg: Pilsäter kan komma tillbaka

Folkpartiledaren Lars Leijonborg uttalar sig nu för första gången om hur han ser på att riksdagsledamoten Karin Pilsäter åkte fast för att ha kört bil onykter. Lars Leijonborg anser att Karin Pilsäter, som är folkpartiets ekonomiska talesman, kan komma tillbaka till politiken.

– Jättetråkigt för Karin, det är ett mycket allvarligt brott, så det var tråkigt. Jag tycker att hon gör helt rätt i att ta time out i några dagar, så att hon får tillfälle att fundera igenom sin situation. Sedan ska vi gemensamt resonera om hur hon ska komma tillbaka, säger Lars Leijonborg.

– Jag är övertygad om att hon kommer att komma tillbaka.

På vilken nivå kan hon komma tillbaka när det gäller uppdrag för folkpartiet?

– På hög nivå, antar jag. Det här är ju ett brott som ger dagsböter. Det vore orimligt att hävda att ett brott på den nivån på straffskalan skulle innebära att man för all framtid var utesluten från politiska uppdrag, säger Lars Leijonborg.

– Jag tycker inte att ett sådant brott för all framtid kan göra att man är utesluten som politiker.

Har inte tidigare velat kommentera
Lars Leijonborg har inte tidigare velat kommentera att Karin Pilsäter kört bil onykter. Hon har gjort ett avbrott från alla sina politiska uppdrag under två veckor. Bland annat uteblir hon från de fyra borgerliga partiernas konvent.

Att köra bil påverkad av alkohol är något som folkpartiet ser mycket strängt på.

Folkpartisten Johan Pehrson är ordförande i justitieutskottet och leder på torsdagen en utfrågning i riksdagens justitieutskott och trafikutskott om just rattfylleri.

Enligt Johan Pehrson har personer som åkt fast antingen kunskaps-, attityd- eller rena alkoholproblem. Det gäller även Karin Pilsäter säger Johan Pehrson.

Obligatoriskt program
– Den människa som har begått ett rattfylleribrott, kört onykter, tycker vi fortfarande ska få ett obligatoriskt påverkans- eller behandlingsprogram för att man uppenbart saknar en kunskap, eller man har fel attityd eller så har man ett alkoholproblem, säger Johan Pehrson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se