Politisk strid om USA:s hamnar

Frågan om vem som ska driva USA:s hamnar har blivit föremål för en politisk strid i USA. Planerna på att ett företag som ägs av Förenade Arabemiraten ska ta över hamnarna har mötts av ett ramaskri. Motståndarna hävdar att hamnarna blir en inkörsport för terrorister till USA.

Ska ett land i Mellanöstern driva USA:s största hamnar? Ja, det är frågan som har fått politiska fiender att gå samman och bilda enad front mot president George Bush.

I veckan blev det känt att det brittiska företag som idag driver sex av USA:s största hamnar, bland annat de i New York, Miami och New Orleans, har sålts till ett företag som ägs av Förenade Arabemiraten.

Säkerhetsrisk
Kritiken blev omedelbart massiv och mycket besvärande för Bush eftersom den inte bara kommer från hans politiska motståndare utan också från hans eget parti. Man menar att Bush nu inte sätter landets säkerhet främst.

Två av männen som kapade planen i 11 septemberattackerna kom från just Förenade Arabemiraten och landet har också pekats ut som ett finansiellt centrum för planeringen av attackarna mot USA.

Vi har inga garantier för att hamnföretaget inte redan är infiltrerat, och vad händer om den numera USA-vänliga regimen förändras, undrar New Yorksenatorn Charles Schumer.

Bush hotar med veto
Senare på torsdagen ska kongressen diskutera hamnfrågan, men många ledamöter har redan lovat att sätta stopp för affären. Muslimer i USA - och i Mellanöstern menar att det hela är ännu ett uttryck för västvärldens islamofobi.

Och för president George Bush är det bara att ännu en gång konstatera att han har mist initiativet i den amerikanska politiken, den här veckan var hans stora energipolitiska vecka, något som ingen bryr sig om. Och efter kritik om att hamnaffären visar att det enda som styr Vita husets Mellanösternpolitik är pengar, förvånas många över att Bush nu har hotat med att lägga sitt veto mot alla försök att stoppa hamnaffären. Det skulle i så fall bli Bushs allra första veto under hans fem presidentår hittills.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se