Vaxholmsbor kräver pengar tillbaka för el

Tidigare har Svea hovrätt gett fem hushåll i Stocksund 100 000 kronor tillbaka för felaktiga el-abonnemang hos nätbolaget. Problemet finns också på andra håll. I Vaxholm utanför Stockholm anser en förening med 30 bostadsrättshus att de betalat för mycket i 14 år.

– Man är helt i händerna på energibolagen. Det är fullständigt omöjligt för enskilda hushåll att veta om man har fått rätt tariff eller ej, säger Håkan Olsson i bostadsrättsföreningen Kullaskogsdalen i Vaxholm.

– Som energibolagen vill framställa det, är det upp till abonnenten att bevaka att det är rätt abonnemang. Men eftersom man inte har kännedom om vilka abonnemang som ska eller bör tecknas, så är ju det en omöjlig sits, säger Håkan Olsson.

För ett år sen ändrade nätbolaget, som nu heter E-on men tidigare var Graninge, från villaabonnemang till det billigare lägenhetsabonnemanget.

Anser sig lurade
Men de 30 medlemmarna i bostadsrättsföreningen Kullaskogsdalen i Vaxholm är inte nöjda. De anser att de lurats att betala det högre villaabonnemanget i 14 år innan ändringen kom.

De vill nu ha återbetalning retroaktivt. Det handlar om uppåt 35 000 kronor per hushåll, totalt närmare en miljon kronor.

Och familjerna i Vaxholm hänvisar till domen i Svea hovrätt i somras som gav fem hushåll i Stocksund återbetalning för tio år med samma felaktiga villaabonnemang.

Det skiljer drygt 2 000 kronor per år och hushåll mellan abonnemangstyperna. Och Håkan Olsson i Vaxholmsföreningen tror att det är medveten policy att inte informera rätt.

– Självklart tjänar energibolagen väldigt mycket pengar på att debitera felaktiga abonnemang. Det här är ju en påtagligt högre tariff som man har debiterat efter, säger Håkan Olsson.

Tänker gå till domstol
Nätbolaget E-on säger att man fått rätt i Vaxholmsfallet i Reklamationsnämnden. Men då handlade det inte om att få tillbaka retroaktiva pengar. Och bostadsrättsföreningen fick uppmaningen att driva denna fråga i domstol mot elbolaget, vilket man nu tänker göra.

E-on ska granska fallet Vaxholm, för enligt E-ons presschef Johan Aspegren är det inte så roligt för företaget om kunderna måste gå till domstol.

– Självfallet ska vi titta på detta. Varken kunden eller vi vill väl hamna i domstol, utgår jag ifrån, säger Johan Aspegren.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se