JO överväger att granska Lars Danielsson

Att statssekreterare Lars Danielsson gett olika versioner om hur han agerade efter flodvågskatastrofen kan nu komma att granskas närmare av Justitieombudsmannen. Till katastrofkommissionen gav Danielsson uppgifter som han sedan tog tillbaka i konstitutionsutskottet.

Det finns flera skäl att granska det närmare, säger JO Nils-Olof Berggren.

– Skälet kan ju vara att det är allvarligt om en tjänsteman inför en kommission inte talar sanning och att det är viktigt för hur en sådan här kommission arbetar och ska göra om någon inte talar sanning, om man eventuellt ska införa en sanningsplikt.

Inget sanningskrav
I dag är man inte enligt lag skyldig att tala sanning inför kommissioner. Och till Katastrofkommissionen sa Lars Danielsson att han genast på annandagen tog itu med att ringa samtal - till statsministern, UD och kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Han ska ha ringt flera gånger och varit i kontakt med UD hela dagen. Men det minns ingen där.

Och när Lars Danielsson förhördes i konstitutionsutskottet nyligen stod det klart att han bara pratat med tre personer på annandagen - och varken med Hans Dahlgren eller någon annan på UD.

Men att det ska bli krav på att tala sanning inför kommissioner är JO tveksam till.

– Det blir alldeles för likt ett domstolsförfarande, man kan ha dubier om det är ett bra system.

”Åtal inte troligt”
Om det blir en granskning kan det leda till att Lars Danielsson får kritik från Justitieombudsmannen. JO har också möjlighet att väcka åtal efter granskningar, men det är knappast troligt i det här fallet, säger Nils-Olof Berggren.

– Jag ser inte för ögonblicket vad han skulle åtalas för. Eftersom han inte har uttalat sig i myndighetsutövning så är det troligen inte tjänstefelsansvar som blir aktuellt, säger JO Nils-Olof Berggren.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se