Kommissionär anställde vän med EU-lön

Uppdaterad 12:30
För första gången riskerar en EU-kommissionär att fällas av EG-domstolen. Det handlar om den före detta franska kommissionären Edith Cresson. Cresson har använt EU:s pengar för att ge sina personliga vänner extra förmåner, skriver domstolens generaladvokat.

EG-domstolens generaladvokat föreslår att Cresson ska förlora halva sin pension från EU-kommissionen. Ett straff där kostnaden förmodligen har mindre betydelse än skammen och det genanta i hela affären.

För Frankrike är historien extra pinsam eftersom Cresson under två år på nittiotalet var Frankrikes premiärminister.

Blev AIDS-expert
Det var 1995 som Edith Cresson anställde sin nära vän, tandläkaren René Berthelot, som vetenskaplig rådgivare. Berthelot skulle vara AIDS-expert. Något han inte hade någon som helt kompetens för.

Under två år var resultatet av Berthelots arbete rapporter på drygt tjugo sidor, som allmänt bedömts vara i total avsaknad av vetenskapligt värde.

På Cressons uppdrag gjorde Berthelot sammanlagt tretton resor till den lilla staden Chatellerault. En stad Cresson råkade vara borgmästare i.

Resesällskap
Vad Berthelot i verkligheten verkar ha gjort är att han för drygt 60 000 kronor i månaden plus pension varit Cressons resesällskap.

När Berthelot anställdes var det på Cressons uttryckliga order. ”Berthelot måste ha ett jobb”, sa Cresson trots att hon fick veta att så kunde man inte göra.

För tre år sedan försökte en belgisk åklagare i belgisk domstol få Cresson fälld för bedrägeri, men målet lades ner. Men nu finns alltså ett yrkande på att Cresson ska straffas.

Om EG-domstolen följer generaladvokatens förslag får vi veta senare i år. Domstolen brukar i ungefär åtta fall av tio följa generaladvokatens förslag till dom.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se