Karl XII troligen mördad i egna led

DNA-teknik styrker teorin att Karl XII mördades av sina egna officerare. Forskare har funnit att DNA-resterna på kulknappen som förmodats ha dödat Karl XII stämmer med blodfläckarna på kungens handskar.
Den 30 november 1718 sköts Karl XII till döds vid Fredrikstens fästning i Norge. Historikerna har länge varit oense om vem det var som sköt, men med hjälp av modern DNA teknik har genforskaren Marie Allen visat att den kula som finns bevarad på Varbergs Länsmuseum bär samma spår av av DNA material som blodfläckarna på dd handskar man vet tillhörde Karl XII. Troligen mördad från egna led Det betyder att sannolikheten stärks för att den bevarade kulan är den som gått genom Karl XII:s huvud och därmed stärks också teorin att konungen mördades av sina egna officerare eftersom kulan enligt flera historiker stämmer bättre med svensk än norsk 1700-tals ammunition och dessutom avfyrats på nära håll och inte från fiendens kanoner. Historikern Rolf Uppström säger att någon person nära Karl XII skjutit honom med en speciell kula och att denna person måste ha kommit från de egna linjerna. – Det fanns ingen möjlighet för norrmännen att ta sig fram och skjuta, säger Rolf Uppström. Motiv för svensk att skjuta sin egen kung? – Några dagar innan kungens död så hade man fattat beslut om en förmögenhetsskatt på cirka 16 procent som ganska snart skulle ruinera de höga militärerna, och det var många rädda för, säger historikern Rolf Uppström. Tiden mogen för omvärdering Frågan om Karl XII fallit offer för en konspiration har varit uppe till diskussion många gånger. Och dagens kriminalteknik kan bidra till att ge svar på frågan. – Det är samma teknik man använder, samma DNA-molekyl man använder som i vissa brottsutredningar, säger genforskaren Marie Allen.
Thomas Reckmann, Ekot i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".