De borgerliga vill visa sig enade

Uppdaterad 17:00
På torsdagen inleddes den borgerliga alliansens konvent i Stockholm, med 300 politiker från de fyra partierna på plats. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt var först ut att hålla tal.

– Vi sa det i Högfors, vi sa det i Bankeryd, vi säger det idag. När valdagen är här kommer ni ha en mer enad borgerlighet än någonsin. Vi står mot en splittrad vänster som inte vet vart de vill med Sverige, som inte tycker om varandra, som inte kan regera tillsammans.

– Det är skillnad på regeringsalternativen. Allians för Sverige står redo. Låt oss visa väljarna att nu ska vi ta dem, sade Fredrik Reinfeldt i sitt inledningstal.

Tyngdpunkten på enighet
Konventet har så här långt inte innehållit några politiska nyheter. Tyngdpunkten ligger istället på att politikerna från de borgerliga partierna ska lära känna varandra och helst tycka om varandra.

– Vi behöver kristdemokraterna för sitt ständiga engagemang för familj och för de äldre. De äldres situation är inte minst intressant i dessa dagar när vi får ständiga rapporter om att äldreomsorgen blir sämre. Vi behövs alla fyra.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg underströk i sitt tal skillnaderna mot regeringen. Med en borgerlig satsning på kunskap och företagande kan Sverige klara konkurrensen i den allt tuffare globala ekonomin.

Leijonborg tog upp skolan
Leijonborg kunde inte låta bli att ta upp en av folkpartiets favoritfrågor, ordningen i skolan.

– Det finns hopp för skolan, det är rätt att skapa en riktigt bra yrkesutbildning. Det finns hopp för skolan, det är rätt med tidigare betyg. Det finns hopp för skolan, det är rätt med mer ordning och arbetsro, sade folkpartiledaren Lars Leijonborg i sitt tal.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund hyllade samarbetet mellan de borgerliga partierna.

– Det här är någonting helt nytt i svensk politik, där vi inte vet hur formerna skulle bära, men där vi idag klan avläsa ett viktigt delresultat. Vi har åstadkommit någonting som är historiskt men vi vet också at det allra viktigaste återstår; att vinna väljarnas förtroende för en ny politik och en ny regering, sade han.

Under dagen har fyra av den borgerliga alliansens sakpolitiska samarbetsgrupper presenterat sina förslag, som redan är kända.

Kritik av socialdemokraternas politik
Mycket har handlat om kritik av socialdemokraternas viljelösa politik och deras samarbete med vänsterpartiet och miljöpartiet som sliter hos olika håll.

– På socialdemokraternas upptakter var budskapet klart: Alla ska med, så enkelt är det. Ingen har en aning om vart eller om man vill, men med ska man, förstås, sade Göran Hägglund i sitt tal.

En del svåra frågor har medvetet undvikits. Familjepolitiken och energipolitiken, där partierna är oeniga, står inte på dagordningen. Men viktigare, om man frågar deltagarna, är att lära känna varandra över partigränserna.

– Det betyder mycket för att man ska kunna känna den gemensamma kraften, att man är många, säger moderaten Susanna Haby.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se