Nikotinläkemedel kan börja säljas i butik

Nikotinläkemedel ska kunna köpas på samma ställen som säljer tobak. Det föreslår utredningen om nikotinläkemedel som presenteras för regeringen på torsdagen.

Folkhälsoinstitutet är övervägande positivt till förslaget.

– Det viktigaste är att man ger ett klart och tydligt budskap till rökare och snusare att vi gör hjälpmedel lika tillgängliga som drogerna i sig, säger Barbro Holm Ivarsson som är expert på tobaksavvänjning på Folkhälsoinstitutet.

Eva Karlsson som driver en närbutik i Göteborg är också positiv till tanken på att börja sälja nikotinläkemedel.

– Det kan jag mycket väl tänka mig att göra. Det är långt till närmaste apotek och det är ett stort utbud av kunder i min butik. Så jag tror att det skulle funka riktigt bra, säger hon.

– Jag går alltid till tobaksaffären och det är klart att om man ser de här medlen där så är det kanske lättare att byta ut ett paket cigg mot ett tuggummi, säger Johan Petri, som har försökt sluta röka i nästan tio år.

I mataffär och bensinmack
Från den första april nästa år vill utredaren Anders Lönnberg att alla som har fyllt 18 år ska kunna köpa sina nikotinplåster, nikotintuggummin eller tabletter i mataffären, på bensinmacken eller i tobaksaffären.

Förslaget är väntat. Redan när EG-domstolen kom med sitt utslag i maj förra året om att det svenska Apoteksmonopolet strider mot EG-rätten öppnade vårdminister Ylva Johansson för att nikotinläkemedel kan kommat att börja säljas i matbutikerna.

Flera av de stora matkedjorna har varit förberedda länge. ICA och Coop säljer redan i Norge och Danmark, säger Thomas Svaton, vd för Svensk dagligvaruhandel. Han tror att konkurrensen kan leda till lägre priser.

– Jag tror att priset för dessa produkter kan bli något lägre än vi ser idag. I Danmark har de sjunkit med fem till tio procent.

Omsätter halv miljard
Nikotinersättningsprodukterna omsätter idag en halv miljard kronor per år. Utredaren räknar med att Apoteket kommer att förlora cirka 30 miljoner kronor per år i intäkter. Men det är inget som oroar Apotekets vd Stefan Carlsson.

– Jag ser inga större problem med det här. Att tillgängligheten till nikotinläkemedel ökar tror jag kan vara bra för samhället. Vi ska se till att vi klarar av den här konkurrensen med god rådgivning genom att visa att det här är ett sätt att sluta röka eller snusa, säger han.

Stefan Carlsson tror inte heller att det här öppnar upp för att även andra receptfria läkemedel ska kunna säljas av andra än Apoteket.

– Jag ser det här som en isolerad företeelse. Vi vet att den här utredningen kommer att fortsätta ett par år framåt och titta på hela apoteksverksamheten. Att sia om vad det kommer att innebära är för tidigt, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se