Det är bara guld som räknas för Norge

För norrmännen blev OS inte alls det de förväntat sig. De norska stjärnorna har inte på långa vägar så många medaljer som de brukar och Norge ligger efter Sverige i medaljligan. Och det är undergångsrubriker i de norska medierna.

Norska OS-utövare och tränare i sina rödblå overaller hänger med huvudena. Det är bilderna i norska tidningar på torsdagen.

Skiddrottningen Marit Björgen nedsjunken i en stol säger att hon gjort slut på alla tårar efter misslyckandet i sprinten. Också curlingtjejen Dordi Nordby deppar efter förlusten mot Sverige.  Aftenposten har rubriken: ”Jeg er dritsur”.

Bara guld räknas
Så är vi inte vana att se dem. I ett normalt OS handlar det om hur proppmätta norrmännen är på medaljer. OS-motgångarna ser inte ut att ha något slut, skriver Aftenposten. Det är guld om räknas.

Norge hade hoppats på minst tio guldmedaljer, men hittills är det bara två, medan Sverige har fyra.

Många talar om otur, eller uflaks som det heter på norska. Flera i norska truppen blev ju sjuka inför OS, och är inte riktigt i form.

Ifrågasätter träningsmetoderna
Men de flesta anser att det inte bara går att skylla på uflaks. Nu börjar man ifrågasätta träningsmetoderna, vallningen och hur utövarna valts ut. När OS är över väntas en stor genomgång.

Samtidigt unnar norrmännen oss svenskar en del medaljer. Dagbladet skriver hur svenska ögon upplever jubeldagar vi sällan skådat.

Norska sportkommentatorer börjar till och med tala om att man har en hel del att lära av Sverige när det gäller längdskidåkning och kräva att Norge ska importera den svenske sprinttränaren Ola Rawald.

Saknar Inge Bråten
Norrmännen börjar också få upp ögonen igen för sin egen landsman Inge Bråten, som nu är svenska skidslandslagets hyllade förbundskapten.

Men det verkar som om norrmannen tänker att stanna hos svenskarna ett tag till.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se