Klyftan mellan Iraks folkgrupper fördjupas

I Irak har närmare 130 människor dödats och många sunnimuslimska moskéer har attackerats efter onsdagens attentat mot en shiamuslimsk helgedom.

Säkerhetsstyrkorna är i högsta beredskap och utegångsförbudet har utökats.

Också den politiska klyftan mellan folkgrupperna har fördjupats och den största sunnimuslimska partialliansen drar sig ur regeringsförhandlingarna.

Känsligast möjliga tidpunkt
Nidingsdådet i Samarra och våldshandlingarna som har följt därefter kommer vid känsligast möjliga tidpunkt under de haltande försöken att bilda en samlingsregering.

Shialedare har avhållit sig från att uppmana till hämndaktioner, eftersom inbördes strider skulle skapa hinder på deras utstakade väg till makten. Ändå anklagas de av sina sunnitiska landsmän för att inte ha hindrat hämndattackerna mot sunnimuslimska moskéer.

De krafter som låg bakom sprängningen av den gyllene moskén i Samarra måste ha haft för avsikt att driva fram ett inbördeskrig. Moskén är en av shiamuslimernas heligaste platser och den är på ett djupt sätt förknippad med shiiternas särskilda troslära.

Lägger skulden på al-Qaidaanhängare
Ingen vet om dådet var ett verk av Saddam Hussein-trogna sunnitiska nationalister eller av utomstående islamister under al-Qaidas ledare i Irak, Abu Misab al-Zarkawi.

USA och Iraks regering kastar skulden på de senare och landets president, kurden Jalal Talabani säger i dag att det finns en sammansvärjning mot det irakiska folket för att utlösa krig mellan bröder.

Men hans underförstådda uppmaning till irakierna att ena sig mot terroristerna verkar som det ser ut nu att vara fruktlös.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se