Lugnt val hittills i Uganda

Nu har vallokalerna stängt i Ugandas första flerpartival på 25 år. Ett val som i stort sett gått lugnt till. Från huvudstaden Kampala rapporteras om en lugn, nästan sömnig valdag, där ändå väljarna gått man ur huse för att lägga sin röst. Det enda som verkar ha saboterat valet av parlament och president, är häftiga skyfall i norra Uganda, och oerfarenhet vid vissa vallokaler, som gjorde att väljare fick vänta i flera timmar.

12 000 armésoldater var utkallade, för att övervaka att inga oroligheter blossade upp, speciellt i västra Uganda. Det var där oppositionsledaren Kizza Besigye röstade, och hans leende stelnade när han såg att valurnan inte var förseglad.

Det besannade hans farhågor om att det skulle bli ett fuskval, där han bett alla utomstående observatörer att hålla ett noggrant öga på det som kan växa till en demokratisk kris.

Samma president i 20 år
Uganda har styrts av president Museveni i 20 år, och han vill nu väljas för fem år till. Men för första gången så tillåts också politiska partier i Uganda, som nu skall väljas in i parlamentet.

Att partier varit förbjudna, beror på att de ofta bildas efter etniska tillhörigheter, och det ledde till en blodig terror och ett otal statskupper, innan Museveni tog makten och stoppade det.

Men nu är Uganda moget för en fullvärdig demokrati, även om det är stapplande nybörjarsteg i den riktningen. Och militären har ännu inte vant sig vid att det kan komma ett civilt styre, som minskar dess makt.

Försäkringar om fritt val
Men informationsministern Nsaba Butoro försäkrar att Uganda inte är Zimbabwe eller Etiopien.

– Biståndsgivare kan vara lugna. Regeringen kan inte och kommer inte att fuska. Valet skall bli fritt och rättvist och resultatet respekterat, säger han.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se