EU hotar bryta samtal med Serbien

EU-kommissionen hotade på torsdagen att avbryta samtalen med Serbien om ett närmande till EU, om inte ex-generalen Ratko Mladic grips och utlämnas till Haagtribunalen. Efter flera dagars motstridiga uppgifter fortsätter tidningar i Belgrad att rapportera om att Mladic är på väg att gripas, något som regeringen ihärdigt förnekar.

I en lägenhet i centrala Belgrad ska Ratko Mladic sitta med sina fem livvakter. De är omringade och förhandlar med regeringen.

Det skriver dagstidningen Kurir. Andra dagstidningar publicerar liknande uppgifter, trots regeringens ständiga förnekanden, det finns inga förhandlingar, inget gripande.

Men oavsett vad som är sant, så är Mladic tid över, säger Bratislav Grubacic, ansedd politisk analytiker i Belgrad.

Inget officiellt stöd
– Den nya försvarsministern har skurit av allt officiellt stöd från armén till Mladic. Flera personer som hjälpt honom att gömma sig har nu gripits. Ex-generalen måste nu klara sig själv, säger Bratislav Grubacic.

Ratko Mladic är i opinionsmätningar fortfarande den populäraste personen i Serbien.

Gripandet en tidsfråga
Ändå är det bara en tidsfråga, en, två eller tre veckor innan han är fast, tror Grubacic.

– Få serber inklusive regeringen, accepterar att se landet isoleras från EU och alla miljarder i bidrag, för en mans skull. Däremot är formerna för gripandet problematiska, säger han.

– Helst skulle regeringen se att Mladic grips utomlands eller att han överlämnar sig frivilligt. Många anser att det till och med vore bäst om Maldic begår självmord, en hjälte med hedern i behåll och läpparna evigt förseglade om Serbiens inblandning i det bosniska kriget, säger Bratislav Grubacic.

Kristian Åström, Belgrad
kristian.astrom@sr.se