Få får ersättning när vägen skadat bilen

Dåliga vägar gör att Vägverket varje år tvingas betala miljonbelopp i skadestånd till bilister. Ändå är det bara ett fåtal av alla skadade bilar som får ersättning.

En av dem som efter lång kamp lyckats fått skadestånd är Bengt Stridh från Sommen utanför Tranås.

– Helt plötsligt smäller det till i bilen, för att en vattenfylld grop hade uppstått. Men det visade sig att det hade åsamkat på mina aluminiumfälgar att de inte var runda längre, så det var bara att åtgärda, och framvagnen var ju helt kass.

Vad var det som gjorde att du valde att begära ersättning från Vägverket?

– Jag tycker att jag betalar vägtrafikskatt och ska kunna köra på vägarna utan att jag ska slå sönder min bil, säger Bengt Stridh.

Bengt Stridh fick förutom ett par tusenlappar från försäkringsbolaget 5 700 kronor av Vägverket för sina förstörda fälgar och framvagn. Hålet på riksväg 26 i Smålandsstenar hade nyss lagats, men gått upp igen och bilister hade ringt och klagat.

Men det krävdes ett antal brev och juristhjälp innan Vägverket gick med på skadeståndet, som ändå blev bara hälften av vad Bengt Stridh hade begärt. Han tycker det är alldeles för svårt att få ut pengar.

– De pratar om ansvar när de gäller de här transpondrarna i Stockholm, hörde jag på radion för ett tag sedan. Det anser jag att de tar, de tar inget ansvar för sådana här uppkomna skador, säger han.

Miljoner betalas ut
Vägverket betalar varje år ut ett par miljoner i skadestånd till bilägare för skador på grund av framför allt stenskott, gropar eller vägarbeten. Men kraven är hårda.

Bara runt 15 procent av de runt 2 000 krav som kommer in varje år brukar ge ersättning, säger Vägverkets chefsjurist Bo Andersson.

– De flesta har ju säkert råkat ut för incidenter, men för att få ersättning krävs det att det uppfyller de krav som skadeståndslagen säger. Det handlar om att man har förfarit felaktigt eller försumligt från Vägverkets sida. Det kan vara att man har brustit i inspektionsskyldigheten eller att man har vidtagit någon felaktig åtgärd av något slag, säger Bo Andersson.

Kraven kan bli fler
De senaste åren har både antalet anmälningar och utbetalda belopp ökat, men det beror enligt Vägverket framför allt på ett par misslyckade beläggningar som orsakat massor av stenskott.

Samtidigt har Vägverket varnat för minskat underhåll av vägarna de kommande åren på grund av för lite pengar från staten och Bo Andersson tror det kommer att märkas även i skadeståndskraven.

– Det kan ju visa sig att vägkroppen får vissa defekter, och då kommer naturligtvis också skadeståndsbeloppen att öka också.

Så vi kan få se fler fall om vägarnas skick försämras?

– Det är en tänkbar konsekvens, ja, säger Bo Andersson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se