Bättre mediciner mot reumatism

De nya läkemedlen mot reumatism kan minska nedbrytningen av brosk med mellan 10 - 20 procent. Så var det inte för 15 år sedan. Och nu forskas det fram en ny generation av läkemedel som ska kunna hjälpa ännu bättre.
Reumatism får kroppens eget immunförsvar att angripa brosket i lederna. Det är ofta smärtsamt och försämrar ibland rörelseförmågan så mycket att det inte går att arbeta. De nya läkemedlen kan hejda brosknedbrytningen hos vissa patienter. Nya läkemedel på väg Två av medlen används i Sverige, fler år på väg, men de är mycket dyra. Forskarna försöker också lära sig bygga om brosket och förmå stamceller att bilda nytt brosk och där är professor Lars Klareskog, Karolinska sjukhuset, försiktigt optimistisk. Tar lång tid Att utveckla nya behandlingsmetoder tar lång tid, därför söker forskarna också efter sätt att förebygga reumatism. Man vet att arv och omgivningsfaktorer samspelar hos reumatikerna, men man vet inte exakt hur sjukdomen skulle kunna hejdas innan den brutit ut.
Anna Larsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".