Läsk kan innehålla bensen

Vanlig läsk kan innehålla det cancerframkallande ämnet bensen. Det misstänker det amerikanska livsmedelsverket som dragit igång en stor utredning för att kontrollera uppgifterna.

De nya uppgifterna om att läsk kan innehålla bensen kommer från en kemist som tidigare har arbetat på läsktillverkaren Cadbury Schweppes.

Kettil Svensson som är toxikolog på Livsmedelsverket vill tona ned farorna med att dricka läsk innan utredningarna i Tyskland och England är klara. Fast han säger att för mycket läsk aldrig är bra.

– Generellt sett bör vi inte dricka för mycket läsk. Man kan dricka vatten, mjölk och läsk i första hand. Det är en allmän rekommendation som vi har, säger Kettil Svensson.

Bensen ska kunna bildas genom en kemisk reaktion mellan vanliga ingredienser i läsk. Myndigheter i Tyskland och England ska nu utreda om det stämmer.

Även om bensen inte är farligt i låga halter funderar Livsmedelsverket ändå på att utreda frågan enligt Kettil Svensson.

– Det är något vi får överväga eftersom det inte är akut i små mängder men det kan ge leukemi så det är mycket allvarligt att det finns i läsk, säger han.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se