Små bilar blir krocksäkrare

Ytterligare en småbil har fått högsta betyg, fem stjärnor i Euro-Ncap:s krocktester. Hälften av de tio mest säljande småbilarna är nu fem-stjärniga.

– Det är mycket bra. Vi är glada att det nu finns ett urval av små bilar med god säkerhet, säger Vägverket bilsäkerhetsexpert Anders Lie.

I det här senaste Europ-Ncap testet var det en småbil som fick högsta betyg, Peugeot 207 medan den andra testade småbilen Suzuki SX 4, bara fick fyra stjärnor.

Hälften har bästa betyg
De två resultaten illustrerar vad som pågår på småbilsmarknaden. Den är uppdelad helt enkelt, säger Anders Lie. Av de tio storsäljande småbilarna, har nu hälften fått fem stjärnor i krocktestet.

Allt fler konsumenter väljer nu energisnåla småbilar. Och då nya bilar är säkrare än de gamla så påverkar det också trafiksäkerheten. Varje år räddas mellan fem och tio människor i trafiken bara genom att fordonsparken förnyas. 85 procent av de sålda bilarna i december hade till exempel antisladdsystem

Europa före
Det som avgör säkerhetsnivån i småbilen i dag är var den är tillverkad, säger Anders Lie.

– De europeiska biltillverkarna ligger lite före. Euro-Ncap-arbetet har fått ett stort genomslag i Europa och det märks.

Är det ett råd: köp europeisk småbil?

– Nej, köp säkrast möjliga småbil. Då är det kanske en europeisk småbil just nu, men det är värt att nämna att till exempel Toyota har en femstjärnig småbil.

Det är inte hopplöst att till verka en säker småbil?

– Vi har i dag många exempel på säkra småbilar som är aggressivt prissatta, säger Anders Lie.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se