Spänd situation i Filippinerna

I Filippinerna är situationen spänd sedan presidenten Gloria Macapagal Arroyo utlyst undantagstillstånd. Detta eftersom hon säger att vissa militärer planerat en kupp mot henne.

Flera ledande militärer och politiker har arresterats, anklagade för ett misslyckat försök att störta presidenten.

Efter bitvis våldsamma demonstrationer under fredagen på huvudstaden Manilas gator är kravallpolis nu utposterad, och containrar har staplats upp runt presidentpalatset för att skydda det från angrepp.

Demonstrationer trots förbudet
Demonstrationerna hölls trots ett förbud mot folksamlingar. En marsch leddes av förra presidenten Corazon Aquino, som krävde president Arroyos avgång.

Bland dem som gripits finns en brigadgeneral och flera vänsterpolitiker. Presidentens kritiker anklagar henne för korruption och för odemokratiska metoder.

Senaste veckorna har Manila surrat av rykten om en kupp mot president Arroyo, en ekonom som försökt reformera Filippinernas stapplande ekonomi.

Hennes auktoritet urgröptes av anklagelser förra året om valfusk och korruption, anklagelser hon förnekar.

Det har en tid ryktats om en kupp just i dessa dagar, när Filippinerna firar 20-årsminnet av när diktatorn Ferdinand Marcos störtades i ett folkligt uppror.

Har en del militärer på sin sida
När nu president Arroy utlyst undantagstillstånd är det en mycket känslig åtgärd i ett land med färska minnen av diktatorn Marcos hårdföra styre.

Människorättsaktivister säger att hon överreagerat och kräver att hon drar tillbaka sin åtgärd.

Men en del militärer och allierade politiker försvarare henne. Själv sa Gloria Macapagal Arroyo i dag att hon var tvingad att agera för att skydda landet mot en ”systematisk konspiration” av vissa oppositionspolitiker, kommunistgrupper och, som hon sa, militära äventyrare.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se