Polen lockar företag med skatterabatter

Utflyttningen av jobb till Polen fortsätter. Över 500 svenska företag finns nu etablerade i Polen. Samtidigt som många i Sverige förskräcks över de jobb som försvinner, så lockar polska kommuner med gratis tomtmark och skatterabatter.
Polska kommuner fortsätter att göra allt för att locka till sig nya jobb från utlandet för att överleva. Kleszczow i centrala Polen är ett exempel. - Med hjälp av nästan gratis tomtmark, saftiga skatterabatter, och en rad andra förmåner försöker Kleszkow med sina knappt 4 000 invånare locka till sig utländska företag, berättar Andzrej Szczepocki, ordförande i kommunens utvecklingsbolag. Kolen snart slut Idag är kommunen en av Polens rikaste. Till stor del tack vare en kolgruva och ett kraftverk, men kolen tar snart slut. Då behövs utländska investeringar för att rädda jobben och ekonomin. De lägre lönekostnaderna i Polen lockar svenska företag. Men det är inte alla som är medvetna om vad som krävs på den polska marknaden. Inga svenska företag Andzrej Szcepocki har redan varit två gånger i Sverige, men än har inga svenska företag nappat. Däremot finns flera från Tyskland, Holland, Portugal och Finland i de nya företagsbyar som byggs upp utanför stan.
Daniel Rundqvist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista