Löftet om heltid inte infriat

Det finns fortfarande 10 000 deltidsarbetslösa undersköterskor. Jämfört med 15 000 för tre år sedan, enligt siffror från Kommunal. Regeringens vallöfte om att deltidsanställda ska ha rätt att jobba heltid har inte infriats.
Regeringen satte inför valet -98 upp målet att alla anställda inom vården som jobbar deltid ska ha rätt att arbeta heltid. Men det målet har regeringen inte lyckats nå sen dess. Det totala antalet deltidsarbetslösa inom vård och omsorg var i november 1999 cirka 29 000. I april i år var den siffran ungefär 17 000. Detta trots arbetet inom bland annat vårdkommissionen. En sammansättning av flera statsråd, fack och arbetsgivare. Deras arbete mynnade ut i förslag till bättre utbildningsmöjligheter, och en uppmaning till staten och kommunen att minska deltidsarbetslösheten. Men det har alltså inte gått tillräckligt långt, enligt Ylva Thörn, Kommunal
Edvard Unsgaard, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".