Londons borgmästare avstängd

Londons färgstarke och frispråkige borgmästare Ken Livingstone har blivit avstängd från sin tjänst i fyra veckor. Suspenderingen är straffet för att Livingstone liknade en judisk tidningsreporter vid en koncentrationslägervakt.

För ett år sen blev Ken Livingstone arg på en reporter från Londontidningen Evening Standard som han tyckte trängde sig på med aggressiva frågor efter ett kalas Livingstone hade varit på och liknade ilsket den judiske journalisten vid en koncentrationslägervakt i nazityskland.

För detta straffas han idag med avstängning från sin tjänst i fyra veckor. Livingstone har, sade den speciella tremannatribunal som dömer i disciplinfrågor vad gäller lokala ämbetsmän, bringat sitt ämbete i vanrykte.

Oväntad avstängning
Suspenderingen kom som en överraskning. Det var väntat att Livingstone skulle få en reprimand, men att den folkvalde borgmästaren för Västeuropas största stad skulle stängas av från sitt ämbete var inget någon hade förutsett.

Livingstone - som länge gick under namnet ”Röde Ken” för sin aktivitet på Labourpartiets vänsterflygel - är en av landets mest färgstarka och frispråkiga politiker, lika populär bland den majoritet av Londons invånare som två gånger har valt honom till borgmästare som illa omtyckt av andra.

Strider mot demokratin
Han har ett ofta irriterat förhållande till massmedierna och han har förklarat sitt koncentrationslägerutbrott med att det inte var riktat mot reportern, utan mot tidningen och dess ägares sympatier för nazityskland på 1930-talet.

I en skriven kommentar till avstängningen idag sade Livingstone att det strider mot demokratins principer att en folkvald borgmästare ska kunna suspenderas av en tremannatribunal som ingen har valt.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se