OS-silver kan ge tjejhockey uppsving

Svensk damhockey väntas få ett uppsving sedan Damkronorna kom hem från Turin med silvermedaljer om halsen. Hasse Nygårds, tränare i föreningen Hässelby-Kälvesta hockey i västra Stockholm hoppas på en boom för tjejhockey.

– Vi har precis mobliserat en massa saker för att kunna ta emot om de kommer. Det roliga är att medierna har börjat uppmärksamma tjejidrotten över huvud taget, och inte minst ishockeyn tack vare Damkronornas silver, säger Hasse Nygårds.

Hur många tjejer har ni som spelar här?

– Vi har väl ett 40-tal tjejer, men vi vill gärna tredubbla, säger Hasse Nygårds.

När hockeyspelarna i Hässelby- Kälvesta tränar är åldersspannet stort. I lagen kan det skilja fyra år mellan tjejerna och om man tillhör de yngsta kan det vara lite tufft, säger 12-åriga Alexandra Palmberg.

– Det blir att de som är äldre söker sig till varandra. När man kommer ny och är liten och det är stora tjejer, kan man lätt känna sig väldigt utanför. Det är nackdelen när man har så stora skillnader, säger Alexandra Palmberg.

Målet att fördubbla
I Sverige finns just nu 3 000 licenserade dam- och flickishockeyspelare. Svenska ishockeyförbundet har satt som mål att fördubbla antalet spelare på två år.

Flest lag finns i Stockholmstrakten, men efter framgångarna för Damkronorna i de större mästerskapen har intresset för ishockey väckts hos tjejer runtom i landet.

I Gästrikland råder hockeyfeber bland tjejer med 150 nya licenserade spelare bara i år. Eldsjälen Merja Jansson förklarar det stora intresset med att man startat en serie.

Hur viktigt tror du det är att man får en egen serie att spela i?

– Jag tror att det är jätteviktigt för att man ska kunna få tjejer över huvud taget till hockeyn. De vill ju inte bara träna, utan också spela matcher, som killarna gör idag, säger Merja Jansson.

Men i Gästrikland finns också Brynäs som satsat på hockey för tjejer i många år. Flera hockeyföreningar med tjejlag som Ekot talat med säger att det är avgörande för damhockeyns utveckling att flera storklubbar drar igång nu.

Inte aktuellt i Djurgården
Men för en av landets mäktigaste klubbar, Djurgården, är det ingen aktuell fråga.

– Självklart är det en prioritering på det sättet att vi vill ta hand om den verksamhet som vi har och har drivit sedan åtskilliga decennier. Djurgårdens herrlag är ju det mest framgångsrika hockeylaget i Sverige någonsin, och det är klart att man tar ju hand om den verksamhet man bedriver i första hand, innan man satsar på nya, säger Mats Larsson, ordförande i Djurgården Hockey.

Bland spelarna i Hässelby- Kälvesta är det dock ingen tvekan om att damishockey har en framtid. 15-åriga Rebecka Dahl siktar högt.

Vad är det som är så kul med hockey?

– Allt, åka skridskor, spela match och träna. Jag satsar på att komma till OS 2010, säger 15-åriga Rebecka Dahl. 

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se