Politikerna sköter inte viktiga frågor

Vården, skolan och äldreomsorgen är politikens viktigaste frågor, anser svenska väljare. Men väljarna är mycket missnöjda med hur politikerna sköter de områdena. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet som presenteras på måndag.
Mätningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att vården är väljarnas allra viktigaste samhällsproblem inför valet i höst. Efter vården kommer skolan, och sedan äldreomsorgen. De här frågorna prioriteras även av männen i dag och därför har skillnaderna mellan könen minskat, visar SOM-undersökningen som är årligen återkommande. Men en stor del av väljarna är missnöjda med hur de här frågorna sköts. Störst är missnöjet med äldreomsorgen: 71 procent av kvinnorna och 68 procent av männen svarar att den politik som förs i Sverige när det gäller äldreomsorgen är dålig. Även skolan och vården sköts dåligt, anser en majoritet av väljarna. Av mätningen från Göteborgs universitet framgår också att många väljare är missnöjda med EU-politiken, skatterna och invandringspolitiken. men jämfört med för några år sen har motståndet mot flyktingar ändå minskat starkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".