Polsk radio ska bryta vitrysk censur

Radiosändningar från Polen på vitryska för att ge en motbild till president Lukasjenkos propaganda. Det är syftet med de radiosändningar som nu i helgen startar från den polska staden Bialystok i nordöstra Polen.

– Vi vet själva vad det betyder att leva under en diktatur. Vi minns själva hur beroende vi var av radiosändningarna från Radio Free Europe, så säger den polske premiärministerns rådgivare Michal Dworczyk om de radiosändningar som nu i helgen startar i full skala, det vill säga två timmar per dag.

Sändningarna på mellanvåg sker på ryska och vitryska och kan nå ungefär två tredjedelar av Vitrysslands 10 miljoner invånare.

Ska vara objektiva
Programmen ska vara objektiva och inte innehålla den ensidiga propaganda som utmärker den vitryske presidenten Alexander Lukasjenkos toppstyrda radio- och tv-sändningar.

Det görs dock ingen hemlighet av att den politiska oppositionen i Vitryssland kommer att förekomma ofta i sändningarna eftersom de inte får framträda i de hårt kontrollerade vitryska massmedierna.

EU-finansierade sändningar
Sändningarna härifrån Polen finansieras till största delen av EU. I hela demokratisatsningen som kostar 20 miljoner kronor ingår också tv-sändningar på ryska en gång i veckan från Berlin och internetsatsningar.

President Lukasjenko sägs under sitt statsbesök i Kina nyligen ha visat stort intresse för hur kineserna kontrollerar internet.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se