Demonstration i Belgrad för Mladic

Kritiken ökar i Serbien mot Haagtribunalen och den sittande regeringen i Belgrad som nu sagt att den gör vad den kan för att gripa ex-generalen och krigsförbrytaren Ratko Mladic. På fredagskvällen kväll tågade ett stort demonstrationståg genom Belgrad.

– Låt Ratko Mladic förbli fri. Om de som dödat serber inte anses vara skyldiga, då är även han oskyldig, säger en man som berättar han växt upp i Kosovo men tvingades fly därifrån för sju år sedan.

Kritiken mot EU, Haag-tribunalen och premiärminister Kostunica växer i Serbien och det ultranationalistiska partiet, Serbiens största parti, Radikalerna, flyttar nu fram sina positioner. På fredagskvällen tågade ett stort demonstrationståg genom Belgrad.

Flyktingar från Kosovo
Det var till största delen tidigare flyktingar från Kosovo och områden i nuvarande Kroatien, som nu bor i byar på den serbiska landsbygden.

De hade bussats in och med svarta fanor med dödskallar med cetnikmössor och emblem från andra världskriget anklagade de regeringen för förräderi.

Hotar avbryta samtal
EU hotar med att avbryta alla samtal om ekonomiskt bistånd till Serbien, om inte ex-generalen Mladic utlämnas till tribunalen i Haag.

Premiärminister Kostunica är hårt trängd mellan sin ambition att föra Serbien närmare EU och en hemmaopinion som anser att serberna lastas för allt ont som skett på Balkan.

Men de upprörda känslorna handlar inte bara om hur historieskrivningen ska se ut, eller om krigshjälten Mladic.

I veckan inleddes också förhandlingarna om Kosovos framtida status, och de flesta serber ser provinsen som förlorad.

– Albanerna kommer att ta över, men bara tillfälligt, en dag blir Kosovo åter serbiskt, säger Vukic Vukosavljevic, parlamentsledamot för Radikalerna.

Kristian Åström, Belgrad
kristian.astrom@sr.se