Nya tandvårdsstödet till äldre försenas

Pensionärer som väntat med att gå till tandläkaren i avvaktan på det utökade tandvårdsstödet som träder i kraft 1 juli, får vänta ännu längre. Orsaken är att Försäkringskassan i Skåne, som fått i uppgift att administrera stödet, ännu inte fått några pengar av regeringen.
I april i år tog riksdagen beslut om ett utökat tandvårdsstöd för de äldre än 65 år. De nya reglerna börjar gälla den 1 juli, och innebär att pensionärer får hjälp att finansiera dyra behandlingar som till exempel tandbryggor och löständer. Beslut nästa vecka Riksförsäkringsverket gav strax efter beslutet i april regeringen besked om att Försäkringskassan i Skåne behövde 18 miljoner kronor de omkring 80 handläggare och försäkringstandläkare som behövs för att hantera ansökningarna om tandvårdsstöd. Men Ingrid Pettersson, överdirektör vid Riksförsäkringsverket, säger till Ekot att regeringens beslut väntas tidigast nästa vecka. Kan dröja ett halvår Kurt Inge Persson chef vid Försäkringskassan i Skåne räknar nu med att det kommer att ta upp till ett halvår att handlägga ansökningarna om tandvårdsstöd. – Vi räknar med att få in 10 000 ansökningar de första veckorna, och de hade vi räknat med att klara med en handläggningstid på drygt två - två och en halv månad, men nu räknar vi med att handläggningstiden kommer att fördubblas, säger Kurt Inge Persson. Pengarna finns Socialdepartementet uttrycker i sin tur undran över att Riksförsäkringsverket inte agerat för att utöka tandvårdsstödet. Departemtentets ansvarige för tandvårdsfrågor, statssekreterare Mikael Sjöberg, säger till Ekot att det formella beslutet visserligen kommer nästa vecka, men att att det funnits öronmärkta pengar för tandsvårdsstödet sedan flera månader. Mikael Sjöberg säger också att Riksförsäkringsverket fått besked om att pengarna ska finnas den 1 juli.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista