Nya otydligheter skymtas i Skandiamålet

Tidigare i veckan har det bränt till i Skandia-affären, där den tidigare vd:n Lars Eric Pettersson står åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren har han självsvåldigt tagit bort en maxgräns för belöningar i stort bonusprogram för Skandiachefer i England och USA. Bakom skuldfrågan har det börjat dyka upp okända detaljer och nya otydligheter.

Vem begriper den juridiska innebörden av uttrycket mutatis mutandis? En latinsk formulering som kan bli avgörande i rättegången mot den tidigare vd:n Lars Eric Petterson.

Hur trolös var Pettersson när taket flög av bonusprogrammet Wealthbuilder, och bolagets utländska chefer och direktörer - mutatis mutandis, på oförändrade villkor - såg chansen att kassera in tre gånger mer pengar än det från början var bestämt.

Två dagar i Stockholms tingsrätt i tidigare i veckan gläntade på dörren till interiörer som kan se ut som en blandning av okunskap, räddhåga, girighet och till det en ytterst medveten tanke att slippa undan skatt.

Startpunkten gäller ett par kritiska styrelsemöten i januari 2000.

Börja med okunskapen och nonchalansen. Vad går det att utläsa av protokollen? Det enda säkra är att styrelsen beslöt att förlänga bonusprogrammet på oförändrade villkor under i fyra och en halv månad år 2000.

Vad är innebörden? Att bonustaket låg fast och orubbat på 300 miljoner kronor i ytterligare 4,5 månad. Att det räknades upp i proportion till förlängingstiden, med 56 miljoner. Eller att taket upphörde att gälla helt och hållet? Uppfattningarna står mot uppfattning. Varför saknas ett tydligt protokollfört beslut av styrelsen?


Räddhågan. Kanske är det så enkelt att ingen vågade eller ville kräva en protokollförd formulering om att avskaffa taket, eftersom ett nytt extremt givmilt bonusprogram låg i stöpsleven. Så givmilt att flera av Skandias svenska ägare i stil med Industrivärlden och AMF hukade sig och krävde en nedbantning programmet.

Utan det kravet hade det aldrig heller blivit något förlängning av det gamla programmet, inte heller någon tvist om mutatis mutandis och sannolikt ingen rättegång mot Lars Eric Pettersson.

Så till girigheten: Under våren 2000 steg värdet på bonusprogrammet som en raket i takt med aktiekursen till en toppnivå under sommaren. För de utländska cheferna blev det viktigt att skynda på utbetalningar totalt drygt 960 miljoner med avstämning till förlängda bonusprogrammet, i synnerhet om taket var bort och aktiekursen började falla under hösten.

I samförstånd med Skandia i Stockholm konstruerades en trust på Jersey och ägde ett bolag på Cayman Island som ordnade fram bonuspengarna i form preferensaktier i Cayman Island-bolaget.

På det sättet slapp Skandias engelska chefer undan med lägre skatt och Skandia slapp undan sociala avgifter, vilket i viss mån minskade Skandias börda med kanske alltför bonusbetalaningar.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se