Utveckling i Taiwan oroar Kina

Kina oroar sig alltmer för Taiwans självständighetsrörelse och talar nu om ”farliga signaler” från ön. Bland annat avvisade Taiwans president tidigare i veckan en uppmaning från USA:s president George W Bush att behålla riktlinjerna för en återförening med Kina.

Bland gatuhandeln i staden Xiamen, som ligger i den del av Kina som ligger närmast Taiwan, märks inte mycket av de frostiga relationerna mellan fastlandskina och ön. Handeln har utvecklats oerhört starkt över sundet.

I Xiamen finns nu 2 300 taiwanesiska företag registrerade mot bara en tiondel så många för tio år sedan. Affärsmän från ön söker sig till fastlandet mycket för den billiga arbetskraften.

Taiwan investerar i Kina
Taiwanesiska företag spelar nu inom vissa områden, till exempel it, en dominerande roll i Kina. I hela landet är investeringarna från Taiwan bland de allra största. Men medan den ekonomiska integrationen fortsätter, fortsätter också de politiska låsningarna skapa problem. Inte minst i förbindelserna.

Luo Xian De vid taiwanesiska handelskammaren i Xiamen säger att konflikten gör att det fortfarande inte finns direktflyg över sundet, utan år efter år måste man flyga den långa omvägen över främst Hong Kong. Någon ändring lär det inte heller bli under de kommande två åren tror han, alltså under Taiwans president och självständighetsivrare Chen Shui-bian’s nuvarande mandatperiod.

Avvisade Bush
Presidenten har bland annat sagt att ön bör söka eget FN medlemskap under namnet Taiwan och avvisat en uppmaning från USA:s president Bush att behålla riktlinjerna för en återförening med Kina.

En talesman för Kinas utrikesdepartement uttryckte i torsdags en förhoppning att omvärlden uppmärksammar vad man kallar ”farlig verksamhet i Taiwans självständighetsrörelse”.

Kina, som betraktar Taiwan som sitt territorium, har hotat ta till våld om ön fortsätter mot en mer formell självständighet.

Anders Wennersten, Xiamen
anders.wennersten@sr.se