Blodigt upplopp i fängelse i Afghanistan

I Afghanistan pågick under söndagen ett blodigt uppror i ett fängelse i huvudstaden Kabul. Bland de hundratals fångarna finns terrordömda talibaner och al-Qaida-anhängare.

Den afghanska armén omringade fängelset och satte in pansarfordon i beredskap för att hindra att någon flyr. Det finns rapporter om att fångvaktare öppnat eld mot fångarna. Det är oklart hur många som skadats och ifall någon dödats inne i fängelset.

Upproret inne i Policharki-fängelset i Kabul har rasat sedan lördagkväll. Det utlöstes när fångarna beordrades att ta på sig nya uniformer. De nya uniformerna beställdes efter att sju talibanfångar nyligen lyckades fly utklädda till besökare. Myndigheterna säger nu att de försöker förhandla med fångarna för att få slut på upploppet.

Samtidigt kommer under söndagen nya uppgifter om ett annat fängelse i Afghanistan. Det gäller Bagram-fängelset utanför Kabul som drivs av amerikanska militären.

Enligt New York Times håller USA runt 500 terrormisstänkta fångar i Bagram. Deras situation är i flera avseenden värre än för fångarna i Guantánamo-fängelset på Kuba, enligt tidningen.

En del av fångarna i Bagram har hållits i tre år utan tillgång till advokat, och utan att ha fått höra vad de anklagas för.

Nils Horner, Ekots Asienkorrespondent
nils.horner@sr.se