Da Vinci-koden upp i rätten för plagiat

I London börjar under måndagen en rättegång där mångmiljonbelopp står på spel. Frågan som ska prövas är hur långt författare kan gå i att bygga sina verk på andras idéer.

Det handlar om den internationella megasuccén da Vinci-koden vars författare Dan Brown anklagas för att ha knyckt hela det koncept som boken bygger på.

Rättegången handlar om det som är själva basen för dramat i da Vinci-koden: teorin att Jesus inte dog på korset utan gifte sig med Maria Magdalena, att de fick ett barn och att deras ättlingar sedan genom generationerna skyddades av Tempelherreorden.

Historisk teori
För 22 år sedan kom två historiker, Michael Baigent och Richard Leigh, med en bok om den teorin. ’Heligt blod, helig Gral’ heter boken, och Baigent och Leigh hävdar att Dan Brown inte bara har använt sig av några idéer från deras forskning och deras bok utan knyckt vad de kallar ’hela arkitekturen’ i den och byggt da Vinci-koden på den.

De har stämt Browns förlag Random House för plagiat och kommer om de vinner att kräva en del av Dan Browns enorma intäkter.

Da Vinci-koden har hittills sålts i 40 miljoner exemplar. Förlagets advokater kommer att hävda det är många skribenter som har använt idéer från Baigents och Leighs bok genom åren, och att de bara har valt att stämma just multimiljonären Brown för att det kan finnas stora pengar att hämta.

Principiellt viktig rättegång
Dan Brown vann ett annat plagiatmål i höstas. Den gången var det en skönlitterär författare som hävdade att da Vinci-koden hade stora likheter med delar av två böcker som han hade skrivit.

Det allmänna förhandstipset är att det är sannolikt att Brown vinner den här gången också, men det anses vara en viktig rättegång eftersom utslaget kan etablera principer för hur fritt skönlitterära författare kan använda icke-skönlitterära verk som bas för sina böcker.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se