OS i Turin en svensk framgångssaga

OS i Turin blev en närmast osannolik svensk framgångssaga. Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin och kronan på verket kom i söndags med svenskt OS-guld i hockey.

På plats i arenan fanns en annan guldmedaljör, curlinglagets Annette Norberg. Hon pekar på svensk lagkänsla som en förklaring till framgångarna.

– Vi har haft en fantastiskt härlig stämning i truppen. Alla har stöttat varandra och varit glada. Jag tror att det har varit lite bidragande, säger hon.

Framgång föder framgång
Att framgång föder framgång är måhända en klyscha, men när man frågar aktiva svenska idrottsmän och ledare så återkommer den formuleringen ofta när de ska förklara att Sverige gjorde sitt bästa vinter-OS genom tiderna, med 14 medaljer: Sju guld, två silver och fem brons.

Utan de svenska damkronornas framgångar till exempel kanske herrarna inte hade tagit något guld. Tre kronors coach Bengt-Åke Gustafsson minns scenerna efter damkronornas silver.

– Alla killarna står i korridoren och gör high five till tjejerna och gläds med dem. Så visar man lagkänsla och det går rakt igenom hela OS-truppen, säger han.

Hos Sveriges Olympiska kommitté, SOK, är ordföranden Stefan Lindeberg förstås en belåten man. SOK:s målsättning var sju svenska medaljer i Turin  – det blev det dubbla.

Hoppas på nya sponsorer
Lindeberg hoppas att framgångarna ska innebära gyllene tider även för SOK:s ekonomi. Fler sponsorer är förhoppningen, säger han.

– Vi har diskussioner igång med några företag som vi hoppas kunna komma överens med nu. Sen hoppas vi att ytterligare några ska bli intresserade, när de förstår vad det betyder att vi kan vara med och slåss högt upp på resultatlistan, säger Stefan Lindeberg.

Ytterligare 20 miljoner kronor om året till SOK fram till och med vinter-OS år 2014 är vad Lindeberg hoppas att framgångarna i Turin ska resultera i, pengar som ska användas till fördjupade idrottssatsningar.

– Vi vill kunna göra kvalitetshöjningar för yngre aktiva, vi vill kunna satsa på fler talanger. Sen vill vi kunna jobba mer systematiskt på utvecklingssidan, säger Stefan Lindeberg.

Starkt svenskt självförtroende
OS i Turin är slut. Kanske är självförtroende det ord som bäst beskriver den svenska insatsen.

Och kanske strålade det självförtroende allra klarast hos blott 17-åriga hockeystjärnan Pernilla Winberg som gjorde ett så viktigt straffmål när Sverige sensationellt slog USA och gick till OS-final.

– Jag har tänkt igenom den här matchen flera dagar nu. Det var bara att gå ut och fortsätta som vi spelade, vi visste att det skulle gå vägen. Jag la den vid vänstra stolpen, det var en stor lucka så det var bara att skjuta, säger Pernilla Winberg.

Anders Pontara, Turin
anders.pontara@sr.se