Kokainbeslagen ökar i Portugal

I Portugal gör polisen allt tätare beslag av tonvis med kokain. Förra året hittades 18 ton, vilket var dubbelt så mycket som året före och siffrorna bara stiger.

Vice chefen hos den nationella narkotikapolisen, Manuel Tomé, säger att Portugal tillsammans med Spanien är porten in till Europa för kokainet.

– Kokainet kommer från Colombia eller andra latinamerikanska länder och har ofta mellanlandat på Cap Verde, Azorerna eller andra öar i Atlanten eller i Västafrika. Portugals långa kust gör narkotikajakten till en svår kamp för oss, säger vice chefen hos den nationella narkotikapolisen, Manuel Tomé.

Allt fler beslag
På hans kontor i centrala Lissabon ringer telefonerna oavbrutet och mitt i intervjun kommer en medarbetare in med en diger utredning.

– Här är en lista på flera fransmän i Marseille som ingår i en kokainliga, säger chefen Manuel Tomé.

– Vårt samarbete har tätnat med andra länder, som Spanien och Frankrike. Det har lett till allt större beslag allt tätare, säger Manuel Tomé.

På bara två månader i år har portugisisk polis snart tagit lika mycket som under hela förra året.

Tre ton kokain hittades i januari hos en engelsman i ett hyrt hus i norra Portugal, två ton på ett fartyg och senast åtta ton som låg i en lagerlokal vid Algarvekusten. Det beslaget beräknades vara värt närmare tre miljarder kronor i konsumentledet och var på väg ut på en lastbil.

Snart lika vanligt som i USA
Enligt EU:s narkotikacentrum, som ligger i Lissabon, börjar kokain bli lika vanligt i Europa som i USA. Konsumenterna är unga och oftast män.

– För tio-tolv år sedan sa amerikanerna till oss ”vänta bara ni, ni får en kokainvåg i Europa”. Den har låtit vänta på sig länge, men nu ser det ut som om det kommer in mer kokain, priset går ner och det finns mindre motstånd bland missbrukare att ta kokain, säger Margareta Nilson, koordinatör på EU:s narkotikacentrum i Lissabon.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se