New Orleans fortfarande en stad i nöd

Trots att det i veckan har gått sex månader sen orkanen Katrina drog in över New Orleans är det fortfarande få saker som fungerar i stan. Återuppbyggnaden av förstörda områden har inte kommit igång, få skolor har öppnat och av stans nio stora sjukhus har bara två kunnat öppna igen.

För stadens många fattiga finns det bara ett alternativ om man behöver vård – ett provisoriskt tältsjukhus.

Andrea Neros lille son Gabriel har haft hosta och snuva i en månad, men nu har Gabriel fått så hög feber att hon kände sig tvungen att komma till läkaren med honom.

Sjukhuset förstördes i orkanen
Andrea och de andra som sitter och väntar på doktorn tillhör det man kan kalla för New Orleans bottenskikt – de fattiga svarta som inte har någon sjukförsäkring.

Före orkanen Katrina fanns Charity Hospital, ett stort välfungerande sjukhus som tog emot oförsäkrade patienter. Men när orkanen kom totalförstördes hela Charity Hospital.

Just nu försöker några av läkarna bedriva akutsjukvård i ett par militärtält som har slagits upp i stans kongresshall.

Peter DeBlieux är akutläkare och chef för tältverksamheten. Han hade aldrig kunnat tro att han skulle jobba i ett tältläger i sitt eget hemland USA, framför allt inte sex månader efter orkanen.

Varje dag kommer uppemot 200 patienter till tälten, men någon avancerad sjukvård kan de inte få.

De flesta saknar bil
Närmaste riktiga sjukhus som tar emot oförsäkrade patienter ligger två timmar bort, men problemet säger Doktor DeBlieux, är att de flesta inte har bil. Han berättar att det inte är ovanligt att patienterna försöker självläka svåra skador som benbrott, med hjälp av bara vanliga värktabletter.

Inne i tälten försöker läkarna försöker hålla hygienen, men duvorna är svåra att hålla borta. Fyra stycken går och pickar förstrött bland patienterna.

Yolanda Smith som sitter med en blodig hand och väntar på läkaren tycker att det är lite äckligt med fåglarna, men är tacksam över att tältsjukhuset finns.

Sara Stenholm, New Orleans
sara.stenholm@sr.se