Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagens revisorer vill ha insyn i IDEA

Miljonbidragen till det internationella demokratiinstitutet IDEA bör prövas på samma sätt som anslagen till vanliga myndigheter. Det kräver Riksdagens revisorer i en kritisk rapport. Sedan 1995 så har den svenska regeringen finansierat det omstridda institutet med mer än 220 miljoner kronor i skattemedel, men de folkvalda i riksdagen har inte fått någon fullständig redogörelse av regeringen om vad som pågått.
Demokratiinstitutet IDEA ligger i Stockholm, det har startats på den svenska regeringens initiativ för att sprida demokrati i världen. Ett kanadensiskt konsultföretag gjorde för drygt ett år sedan en utvärdering av IDEA.s verksamhet och fann att det hade allvarliga problem som ingen öppet vågade tala om. Många brister Konsultrapporten slog fast att IDEA var toppstyrt och hade en ineffektiv ledning som personalen misstrodde, det förekom vänskapskorruption, personliga lojaliteter gick före yrkeskunskap. Ledningen och vissa utvalda anställda hade skattefria fantasilöner, rekordet, det kom senare fram, gällde en tidigare anställd som fått fortsätta som konsult och då kvitterade ut 34.000 kr i månaden för en dags arbete i veckan. Chef för IDEA och högst ansvarig var Bengt Säve-Söderbergh, som har en bakgrund som ambassadör och statssekreterare på utrikesdepartementet. Han avgick i höstas efter ett turbulent sista halvår. 19 länder står bakom IDEA, trots det har svenska skattebetalare tvingats stå för hälften av institutets kostnader, hade de inte gjort det så hade institutet inte överlevt. De andra medlemsländerna har varit måttligt intresserade av finansieringen, några har inte betalt en krona till IDEA. Vill ha fler utvärderingar Men riksdagen har av regeringen aldrig fått veta något om de finansiella och interna problemen på IDEA, säger Riksdagens revisorer när de nu har gått vidare i spåren efter de kritiska konsulterna från Kanada. Riksdagens revisorer berättar också att utrikesdepartementet tycker att den besvärande konsultrapporten om IDEA kom vid en oläglig tidpunkt, den kunde gott ha fått vänta ett par år. Men det tycker inte revisorerna, tvärtom, med tanke på vad rapporten kom fram till så var den angelägen, och revisorerna vill nu att regeringen ska se till att det görs fler och regelbundna utvärderingar av verksamheten på demokratiinstitutet.
Jan Mosander, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".