Italiensk ilska över fransk gasaffär

Beskedet att Frankrikes båda gasföretag Suez och Gaz de France planerar ett samgående har omedelbart väckt stark kritik i Italien. Den italienske industriministern Scajola kallar fransmännens planer för nyprotektionism och har ställt in ett planerat möte med sin franska kollega idag.

Planen att de två franska energijättarna Suez och Gaz de France ska gå samman offentliggjordes i lördags av Frankrikes premiärminister de Villepin och mer detaljer kom under gårdagen.

Det är en affär värd strax under 700 miljarder kronor och slutförs den blir detta ett av världens största energiföretag, enligt den franske regeringschefen, som ser affären som strategisk, i en tid då merparten av världens länder oroar sig för framtida energimarknader och de flesta vill både stärka och säkra sin egen position.

Italienska regeringen rasande
I Italien är Berlusconis regering rasande över beskedet. I förra veckan läckte det ut att italienarna var ute efter franska Suez, för att därmed också komma åt det belgiska dotterbolag Electrabel, som distribuerar energi i Belgien, Nederländerna och Luxembourg.

Men snuvade på affären anklagar italienarna nu Frankrike för nyprotektionism.

- Är detta tacken för att vi släppte in det franska elföretaget EDF i Edison, och kanske borde vi begräns röststyrkan för utländska ägare, är ilskna kommentarer från ministrar i den italienska högerregeringen, som hävdar att Frankrike motverkar integrationen inom EU.

Oppositionen i Italien passar på inför parlamentsvalet den 9 april och anklagar regeringen för att missköta landets ekonomi, så till den grad att Italien förlorat status och kraft nog att genomföra stora affärer utomlands.

Gaz de France förser Frankrike med gas medan Suez levererar gas, el och vatten över hela Europa. Enligt preliminära uppgifter igår så blir Gaz de France som absorberar den andra energijätten och inte tvärtom.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se