Mystisk sjukdom bland barn i Tjetjenien

En mystisk sjukdom har drabbat framför allt barn och lärare i Tjelkovskaja i Tjetjenien. Organisationen Tjetjenska mödrar för fred misstänker att de drabbats av någon form av nervgas lämnad kvar från kriget och vädjar till Europarådet att rädda barnen innan de dör.

– Rädda barnen så de inte dör, vädjar Madina Magomedova som leder Tjetjenska mödrar för fred i Groznyj.

Hennes vädjan var gemensam för flera frivilligorganisationer och människorättsgrupper som träffade Alvaro Gil-Robles nuvarande människorättskommissionär i Europarådet och den blivande Thomas Hammarberg i Groznyj.

”Pseudoastmatiska attacker”
Över 120 har insjuknat i Tjelkovskaja sju mil från Groznyj i en mystisk sjukdom med andningssvårigheter och magproblem. De flesta är barn och många är från samma skola i området.

De flesta togs till sjukhus i Stavropol utanför delrepubliken och ryska myndigheter avfärdar tjetjenska påståenden om att det handlar om nervgas eller annat gift som lämnats kvar från kriget.

En läkare på kliniken påstår att det är pseudoastmatiska attacker, som en följd av att ha levt 10 – 15 år i den konfliktdrabbade delrepubliken.

”Absurt påstående”
Men i lokala tjetjenska tv:n sägs samtidigt att fler och fler insjuknat och att flera barns tillstånd förvärrats. Magomedova vädjade till Gil Robles om stöd att få ordentlig diagnos och bot i Moskva:

– Att det skulle vara psykiskt är ett absurt påstående, i så fall vore alla i Groznyj redan tokiga och psykiskt störda, sa Magomedova. Varför är så många barn och unga flickor drabbade från ett och samma ställe. Ett lugnt område till skillnad från många andra delar av Tjetjenien där det varje vecka pågår strider och det som kallas antiterroroperationer med ryskt språkbruk.

Thomas Hammarberg med ett förflutet i Rädda barnen, känner dock till liknande oförklarliga fall bland barn i byar i Kosovo och i Palestina.

– I bägge fallen var det en diskussion om det var psykiskt eller om det var någon förgiftning och bägge teorierna fanns och i inget av fallen lyckades man klarlägga vad det egentligen var.

För de tjetjenska människorrättsorganisationerna är de ryska förklaringarna om psykiska skäl ännu ett slag i ansiktet. De kan inte acceptera att barnen inte undersöks ordentligt och får en riktig diagnos av specialister i Moskva eller kanske ännu hellre i utlandet som en av aktivisterna sa.

Maria Persson Löfgren, Groznyj
maria.persson_lofgren@sr.se