Vänsterpartister på två listor i Uddevalla

Uddevalla ser ut att få två olika valsedlar med vänsterpartister i höstens kommunalval. Vänsterpartiet har tidigare beslutat att ställa upp på en gemensam valsedel med miljöpartister och så kallade partilösa, men på söndagen beslutades att vänstern också ska ställa upp med en egen lista.

– Partiföreningen är ju överens om att man är oöverens, och det är man i alla fall överens om, säger Katarina Hansson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Uddevalla.

I Uddevalla fick vänsterpartiet 14 procent av rösterna vid förra valet och är ett av vänsterpartiets starkaste fästen i landet.

Men sedan flera ledande vänsterpartister i Uddevalla lämnat partiet i protest mot bland annat partiledningens behandling av de så kallade förnyarna, finns inte så många aktiva vänsterpartister kvar.

Gemensam valsedel
Därför togs ett beslut vid ett medlemsmöte för några veckor sedan att ställa upp på en gemensam valsedel med miljöpartiet, och också partilösa, däribland flera avhoppade vänsterpartister.

Detta ogillade vänsterns partiledning starkt, men arbetet för den gemensamma valsedeln under beteckningen Solidariskt Uddevalla har ändå fortsatt.

Men till årsmötet på söndagen kom vänsterparti-medlemmar som inte gjort sig hörda tidigare och sa överraskande att de var beredda att stå på en egen lista för vänsterpartiet.

Kommunalråd lämnar politiken
Kommunalrådet Katarina Hansson väljer nu att lämna kommunpolitiken.

– Förutsättningarna ändrades för Solidariskt Uddevalla, i och med att vi fick nej av partistyrelsen. Däremot vill jag inte ställa upp på en ren vänsterlista i konkurrens med mina partikamrater som jag arbetar ihop med idag i kommunpolitiken och har ett jättestort förtroende för. Jag tror också att detta kommer att röra till det för väljarna i Uddevalla, säger Katarina Hansson.

Påtryckningar från partiledningen
Bakom alltsammans ligger påtryckningar från partiledningen.

Partisekreteraren Anki Ahlsten är nöjd med att vänsterpartiet får en egen lista i höstens kommunval

– Jag ser väldigt positivt på att partiet kommer att ställa upp med en egen v-lista inför valet, säger Anki Ahlsten.

Men blir det inte väldigt rörigt om dels vissa vänsterpartister ställer upp på samlingslistan och att ni sedan har en annan, egen lista?

– Eftersom vi har en vänsterpartilista så tycker jag det är märkligt om inte alla vänsterpartister kommer att stå på den, säger Anki Ahlsten.

Vad händer med dem som inte ställer upp på vänsterpartiets egen lista?

– Det får vi väl ta ställning till om de gör det. Det har vi inte sett än, och den listan är inte fastställd. Den kommer att fastställas i mitten av mars, tror jag, säger vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Kristina Bladh-Berggren, Sveriges Radio Väst
kristina.bladh-berggren@sr.se