Baskiska kontakter tudelar Spanien

I Spanien leder premiärminister Zapateros försök att få stopp på våldet från den baskiska terrororganisationen ETA till ett alltmer infekterat läge. I helgen höll offren för ETA:s våld en stor demonstration i Madrid och skanderade paroller som väckt kraftig anstöt hos regeringen.

Det är uppmaningen till socialisten Zapatero att han bör förena sig med sin förälders pappa, som väcker anstöt. Anfadern avrättades nämligen under blodiga förhållanden under inbördeskriget på 30-talet.

Spanien delas i två halvor
Slagordet både syntes på plakat och hördes i demonstrationsleden, som tågade genom Madrid i lördags. Parollen är stötande och oacceptabel, säger en av premiärministerns medarbetare till den spanska radiokanalen Cadena Ser och andra uttrycker nu sitt stöd för Zapatero och indirekt för alla dem som föll offer för den statskontrollerade terrorn under Franco-regimen.

Spanien delas alltmer i två halvor. Den sittande vänsterregeringen menar att högern utnyttjar dem som skadats av ETA och deras anhöriga för sina egna politiska intressen. Högern vill se polisiära metoder mot vad de betraktar som mördare.

Vågspel av Zapatero
För Zapatero utvecklas ETA:s framtid alltmer till en viktig bricka för hans egen politiska framtid. Lyckas han så är det en enorm politisk vinst, men i väntan på det framförs kritiken allt hårdare mot honom, vilket helgens slagord är bevis på.

Det förväntades att ETA för tio dagar sedan skulle deklarerara eldupphör, men när gruppen inte gjorde det, sjönk optimismen hos regeringen Zapatero igen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se