Hungerstrejk mot myndigheterna i Kina

I Kina ansluter sig allt fler människor i en hungerstrejk i protest mot myndigheternas våld mot oliktänkande. Protestaktionen uppges nu ha nått stora delar av landet.

Det är Gao Zhisheng, en advokat från Peking som organiserat strejken. Han gjorde det efter vad han kallar en rad attacker mot aktivister som hjälpt bybor att framföra klagomål mot korruption och andra missförhållanden.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP har nu hundratals människor anslutit sig till hungerstrejkerna där de fastar ett eller ett par dygn.

Gao Zhisheng själv hävdar att ytterligare tusentals via information från internet sagt sig vara beredda att delta i protesterna. Han och ytterligare sex personer som bildar en inre kärna har gjort det ovanliga att gå ut med sina namn offentligt och också sagt att aktionen avbryts om myndigheterna friger dissidenter som skickats till arbetsläger.

Polis uppges ha gripit dryga tiotalet av de protesterande som nu finns i flertalet av Kinas provinser och i städer som Peking och Shanghai.

Medan förkämpar för mänskliga rättigheter talar om ökat våld mot aktivister finns uttalade ambitioner från politiskt håll att öppna det kinesiska samhället mera. Bland annat ska allt fler rättegångar med åtalade som riskerar dödsstraff vara offentliga från och med halvårsskiftet.

Anders Wennersten, Peking
anders.wennersten@sr.se