Nya polisförhör efter Palmedokumentär

Polisen kommer troligen att förhöra flera personer efter söndagens dokumentärfilm i SVT om mordet på Olof Palme. I filmen berättade en gammal kamrat till Christer Pettersson att han såg Petterson skjuta Palme. Ledaren för polisens Palmegrupp, Stig Edqvist, vill nu förhöra mannen om detta.

– I och med att det var nya uppgifter som vi i utredningen inte kände till så är det självklart så att vi kommer att följa upp vad som kom fram i den här filmen, säger Stig Edqvist.

Det här är en person som tidigare har vittnat i rättegångarna mot Christer Pettersson, vad sa han då?

– Ja i alla fall inte de uppgifterna utan vid den tidpunkten berättade han att han hade sett Christer Pettersson vid biografen Grand i anslutning till tiden för mordet.

Tog fel person
I tv-filmen ”Jag såg mordet på Olof Palme” berättade den svårt sjuke Roger Östlund, som var vän till Christer Pettersson, att Olof Palme mördades av misstag, och att Christer Pettersson egentligen skulle ha skjutit narkotikahandlaren Sigge Cedergren i en hämndaktion, men att han tog fel på person.

Christer Petterssons vän Roger Östlund har alltså hörts tidigare i mordutredningen, men inte sagt detta.

Östlund säger också, att en polischef skulle ha fått veta i förväg att en uppgörelse mellan kriminella skulle ske, och att han skulle ha mutats för att ingen polisbevakning i de kvarteren skulle störa uppgörelsen.

Ligger något i detta?
När sedan statsministern råkade bli offret, så skulle denne polischef enligt Roger Östlund ha försökt mörklägga sin roll och förstört dokument i polisutredningen.

Men det här är alltså nya obekräftade uppgifter till den nu 20 år gamla mordutredningen om Palmemordet. Stig Edqvist vill inte värdera uppgifterna förrän han vet mer.

– Det är helt nya uppgifter för oss och vi är tvungna att följa upp och se om det ligger något i det här.

När ska ni höra den här mannen?

– Det vill jag inte kommentera, säger Stig Edqvist, spaningschef för utredningen om Palmemordet.

Annika Digréus
annika.digres@sr.se