Hamas välkomnar EU:s beslut om stöd

EU-kommissionens beslut att ge motsvarande 1,1 miljard kronor till den palestinska myndigheten förhindrar en omedelbar palestinsk kollaps. EU-beslutet gör de nya makthavarna i Hamas mycket nöjda.

– Israel och USA har misslyckats i sina försök att tvinga väst att inleda en ekonomisk belägring av det palestinska folket och Hamas, sa en talesman för terroriststämplade organisationen när det blev känt att EU skickar 120 miljoner euro, över en miljard kronor, till de palestinska områdena.

Men samtidigt antyder han att Hamas inte kommer att acceptera några villkor av typen att erkänna Israels rätt att existera för att ta emot den här hjälpen.

Akuta åtgärder
Mellanöstern-sändebudet James Wolfensohn har varnat för att de palestinska områdena, utan snabb hjälp, kommer att drabbas av en ekonomisk kollaps inom två veckor, bland annat orsakad av Israels beslut att behålla dom omkring 400 miljoner kronorna israelerna tar in varje månad för palestiniernas räkning i bland annat tullavgifter.

Stora delar av de nya EU-pengarna går därför till akuta åtgärder bland palestinska flyktingar och till att betala den palestinska myndighetens stora elräkning till bland annat Israel. Bara en mindre del av miljarden, en knapp sjättedel, får den palestinska myndigheten själv ta hand om.

Oklar framtid
Israel, som alltså har satt stopp för sina utbetalningar till den palestinska myndigheten, kommenterar dagens EU-beslut med att man är överens om att inte vara överens i den här frågan.

Både USA, Israel och EU har tidigare deklarerat att det blir ingen hjälp till en palestinsk myndighet som styrs av Hamas. Men ännu finns ingen Hamasregering och innan en sådan har bildats tycker åtminstone EU att man kan fortsätta skicka pengar till palestinierna. Frågan är hur det blir i fortsättningen när det verkligen är Hamas som styr.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista