Snö och tonåringar ger vinst i backarna

Sportloven är nu i full gång och de svenska skidanläggningarna kan slå rekord i år. Det konstaterar SLAO, Svenska liftanläggningars organisation.

– Ett härligt väder och fina backar så jag är jättenöjd. Det är första gången jag är här. Jag brukar åka i Väsjöbacken i Sollentuna, men det är var en ny grej att prova, säger Lena Sandberg, som åker skidor i Flottsbrobacken i Huddinge utanför Stockholm.

De svenska skidanläggningarna går på högvarv just nu. Förra året omsatte branschen 900 miljoner kronor och i januari i år ökade omsättningen med drygt fem procent jämfört med januari 2005.

Fler nedfarter
Om det fortsätter så här slår skidanläggningarna rekord i år. Orsakerna till ökningen är utvecklingen av anläggningarna med fler nedfarter och terrängparker.

Dessutom finns det allt fler tonåringar i samhället. Det säger Hans Gerremo, vd för Svenska liftanläggningars organisation. Men den mest avgörande orsaken är tillgången på snö.

– Grundförutsättningarna för att vi ska kunna driva våra skidanläggningar är naturligtvis att det finns snö. Vi kan ju ordna det med snökanonsystem, men för att folk ska känna att det är vinter måste det finnas snö ända ner till Skåne, på gator och torg för att folk ska få inspirationen. Sedan ordnar vi resten, säger han.

God snötillgång
Och det finns gott om snö i hela landet. Flottsbrobacken i Huddinge kan med sitt uppmätta snödjup på 70 centimeter konkurrera väl med skidanläggningar i Åre och Sälen.

Andreas Häggkvist, anläggningschef vid Flottsbro, berättar att man redan nu har tjänat ihop hela förra årets vinst.

– Den här vintern har varit väldigt bra. Vi har inga direkta procentsiffror, men jämfört med i fjol är vi nästan ikapp fjolårets omsättning redan nu och då har vi en tredjedel av säsongen kvar. det har varit en jättebra vinter och allt annat är bonus just nu, säger han.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se