Rasism i orkanen Katrinas spår

På onsdag är det sex månader sen orkanen Katrina raserade New Orleans. Före orkanen var staden till största delen en svart stad, men det har förändrats. New Orleans blir allt mer av en vit medelklasstad, och många svarta menar att det handlar om rasism.

Wayne Williams visar runt i det skal som en gång var hans hus – ett litet trähus i den fattiga svarta stadsdelen Lower Ninth Ward. Ingen har kunnat återvända hit, det ser fortfarande ut som en krigszon.

När New Orleans nu ska byggas upp igen befarar många kritiker att det som en gång till 70 procent var en svart stad, ska bli en vit medelklasstad.

Drog fram rasismen i ljuset
Orkanen Katrina drog fram rasismen i ljuset säger både vita och svarta.

Politikerna vill helst se hela Waynes område Lower Ninth Ward rivet, vilket många svarta menar är förtäckt rasism.

– Jag är ivägkörd till en husvagnspark, men jag tänker inte låta dem riva allt och göra kasino på min mark, säger Wayne Williams.

De som hade det sämst ställt, bodde före orkanen i kommunfinansierade hus. Nästan alla var svarta. Nyligen bestämde politikerna att man måste ha ett jobb för att få bo i de husen.

En majoritet vita
Kritikerna menar att det bara är ännu ett sätt av politikerna att ”välja” sin stad, och på det sättet välja bort de svarta.

Ett halvår efter Katrina har New Orleans nu en majoritet vita invånare. Men det finns också svarta som är nöjda med det, en av dem är Waynes kamrat Robert Jackson.

– Om de vita gör stan bättre är det ok, om det är asiater som gör stan bättre är det också bra, mig spelar det ingen roll. Jag vill bara bygga upp en bra stad, säger Jackson.

Sara Stenholm, New Orleans
sara.stenholm@sr.se