Ense om välfärden - men inte om porr

Män och kvinnor har närmat sig varandra i sin syn på välfärden - båda tycker att vården, skolan och äldreomsorgen är politikens viktigaste frågor. Men på andra områden finns skillnaderna mellan könen kvar, enligt en ny undersökning från Göteborgs universitet. Män och kvinnor har bland annat helt olika åsikter om att förbjuda porr.
Sex av tio kvinnor, 64 procent, vill enligt den årliga mätningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet förbjuda all porr. Men bara tre av tio män, 27 procent, är för ett förbud. Så få män har inte varit emot porren sedan 1976, enligt forskarna. Olika uppfattningar också om annat Men det finns en rad andra politiska frågor där män och kvinnor också tycker olika. Det är fler män än kvinnor som säger att de står till höger i politiken. Klart fler kvinnor än män vill korta arbetsdagen till sex timmar om dagen. Män är mera positiva till EU:s valutaunion EMU, och till kärnkraften. Bland männen finns en majoritet för den kontroversiella forskningen på befruktade ägg, stamceller som det brukar kallas, men det gör det inte bland kvinnor. Forskarna har också frågat väljarna om homosexuella bör få adoptera barn, något som riksdagen redan bestämt. Det tycker bara 27 procent av kvinnorna och 16 procent av männen. Men intervjuerna är gjorda innan debatten om den frågan var som intensivast i riksdagen. Olika vardagsverklighet Statsvetaren Maria Oskarsson vid Göteborgs universitet, som arbetat med undersökningen, tycker att det inte är så konstigt att könen fortfarande tycker olika i många frågor eftersom deras vardag ser olika ut. – Vi har en väldig tydlig skillnad mellan var män och kvinnor jobbar, vi har ju väldigt få jämställda yrken och yrkesområden i Sverige, säger Maria Oskarsson. Maria Oskarsson säger att män och kvinnor har sin vardagsverklighet i olika sfärer av samhället. Kvinnor jobbar inom offentlig sektor i högre grad än män, män jobbar mer i den exportberoende privata sektorn, industrisektorn. – Och fortfarande är det väl i viss mån så att det är kvinnor som har mest har kontakter med den offentliga sektorn i samband med skola och omsorg, även om de här skillnaderna minskar, säger Maria Oskarsson
Fredrik Furtenback, politisk reporter Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".