Svenska företag på frammarsch i Ukraina

I Ukraina har svenska investeringar och företag har ökat snabbt de senaste åren. Landets mest kända ketchupföretag är svenskt, men framförallt går det bra för företag inom telekommunikation och IT. Men revolutioner och nya val gör ändå situationen svår.

- Ja, tyvärr har vi dessa val, som stör mycket och får för stora effekter på hela samhället, säger Tatjana Birka på Exportrådet i Kiev. Inte bara revolutionen för drygt ett år sedan, utan nu är det val och alla bara väntar på de utlovade reformerna. Vi går i rätt riktning, men det går inte fort nog, anser Exportrådets chef i Kiev.

Svensk ketchup stor framgång
Hon har sett sitt kontor expandera i takt med att listorna över svenska investeringar och företag i landet blivit längre och längre. Framförallt är det telekommunikationsföretag och IT som nu har en chans. Men det finns många fler exempel förutom de traditionella stora exportföretagen. Och allra mest lyfts framgångssagan om ketchupkusinerna fram. De två unga män som för drygt tio år sedan började med konserverade gurkor i en liten stad långt från Kiev och idag har ett storföretag med tre fabriker. För företag som Ikea som kämpar för att bygga sitt första varuhus är kontakterna på hög politisk nivå oumbärliga.

Men Johan de Geer marknadschef på ketschupjätten Chumak i Kiev ser inte att sådana kontakter är nödvändiga.

- Det viktiga är att följa med i den politiska utvecklingen för det förändras så snabbt, säger Johan de Geer.

- De främsta problemen är lokal byråkrati och brister i det juridiska systemet, som inte alltid är oberoende, säger Tatjana Birka.

Maria Persson Löfgren