Ökat tryck på Serbien om ett fritt Kosovo

Det internationella trycket ökar på Serbien att gå med på att provinsen Kosovo blir självständig. På tisdagen besöker utrikesminister Laila Freivalds Belgrad för att diskutera Kosovos framtida status. Serbiens premiärminister Kostunica varnar för ytterligare krig på Balkan om Kosovo blir självständigt.

– Ett självständigt Kosovo skulle leda till en ny spiral av våld på Balkan, säger premiärminister Vojislav Kostunica inför samtalen med utriksminister Laila Freivalds och FN:s medlare Martti Ahtisaari som också är i Belgrad.

– Om Kosovo blir en egen stat får det effekter för hela regionen. Minoriteter i andra områden kommer att kräva anslutning eller egen självständighet. Därför kan Serbien aldrig acceptera ett fritt Kosovo, säger Kostunica.

Omvärlden har bestämt sig
Förhandlingarna om den serbiska provinsen, styrd av FN och Nato sedan 1999, inleddes för två veckor sedan i Wien. Den albanska majoriteten i Kosovo kräver en egen stat och bland politiker i Belgrad råder en övertygelse om att omvärlden redan har bestämt sig och att Kosovo är förlorat.

Som intäkt tar de uttalanden från FN:s så kallade kontaktgrupp och förhandlaren själv, Martti Ahtisaari som i en intervju i tidskriften Der Spiegel, sagt att serberna måste förbereda sig för ett självständigt Kosovo.

Ökad nationalism
För regeringen i Belgrad handlar det nu om att manövrera mellan omvärldens krav och en hemmaopinion som inte är förberedd för ytterligare ett nederlag. Regeringen är svag och ultranationalisterna som växer och är Serbiens största parti utnyttjar situationen.

– För oss är Kosovo en fråga om liv och död, sa deras partiledare Tomislav Nicolic nyligen.

Kristian Åström, Belgrad
kristian.astrom@sr.se