Thailändare kräver Shinawatras avgång

Protesterna mot Thailands maktfullkomlige premiärminister Thaksin Shinawatra fortsätter. Om han inte avgår inom fem dagar kommer demonstrationerna att tillta, sa ledare för protestaktionerna natten till tisdagen.

Han är nedräknad till åtta, och frågan är om han klarar av att resa sig, skriver Bangkok Post på tisdagen om premiärminister Thaksin Shinawatra och den kris som han befinner sig i.

Under de senaste dagarna har protestaktionerna i Bangkok avlöst varandra, kravet är tydligt: Avgå Thaksin. Anklagelser: Korruption och maktmissbruk.

30 000 i protest
Natten till tisdagen samlades 30 000 människor vid Demokratimonumentet i centrala Bangkok, i söndags var skarorna ännu större och flera aktioner har utlovats. Fem dagar får han på sig att avgå, sa oppositionspolitiker på tisdagen.

Den thailändske premiärministern, som är mångmiljardär, blev omvald med stor marginal för ett år sedan. Han valdes första gången 2001 och blev omvald tack vare stort stöd på den thailändska landsbygden.

Hans parti Thai Rak Thai, Thailändare älskar Thailand, erövrade 375 av 500 mandat i parlamentet. Men i höstas började bekymren att torna upp sig.

Förlorade sändningstillstånd
En inflytelserik mediemogul blev av med sitt sändnings-tillstånd sedan han vid flera tillfällen kritiserat Thaksin i ett populärt tv-program. Svaret blev att tv-programmet flyttade ut till en park i Bangkok.

Efter ett ingripande av den thailändske kungen Bhumibol tvingades Thaksin låta den kritiserade tv-kanalen åter få verka.

Sålde sina aktier skattefritt
För en månad sedan sålde Thaksin familjens aktieinnehav i Shin Corporation, ett framgångsrikt it-bolag som han själv skapat. Han kammade hem omkring 15 miljarder kronor skattefritt.

Då började det mullra på allvar. Demonstrationerna har avlöst varandra. Den förorättade mediechefen med stöd från oppositionsledaren Abhisit Vejjajiva och en av Thaksins tidigare rådgivare hör till dem som ställt sig i spetsen för den kampanj som nu försöker störta regeringschefen.

Nyval i april
Thaksin har svarat med att utlysa nyval till i april. Oppositionen vägrar delta och Thaksin och hans rådgivare gör intensiva försök för att lösa krisen. Men som det ser ut just nu kommer bara protestaktionerna att trappas upp undan för undan.

Thailands militärer, som gripit makten gång efter annan vid tidigare kriser, har förklarat sig stå vid sidan av, men är redo att med hjälp av arméenheter och fallskärmsjägare slå ned motståndet om protesterna blir våldsamma.

Lars-Gunnar Erlandson
lars-gunnar.erlandson@sr.se